Hobbydagbok

Denne bloggen er ment å være min hobbydagbok, hvor jeg forteller om skapertrang, ferdige og uferdige prosjekter, og litt til.
Samtidig håper jeg å kunne utveksle idéer og finne inspirasjon fra andre med samme interesser som meg selv.

onsdag, april 30

Bra lesestoff


Bøkene "Sara" og "Brostein" av Torill Brekke, er gode romaner fra slutten av 1800-tallet. Første boka handler om Sara som vokser opp i Torvika på Nordmøre. Her bor hun sammen med sin far (som er skatteoppkrever) og bror. Moren er død. Faren er av den oppfatning av kvinner ikke trenger høyere utdannelse, og ser helst at Sara blir giftet bort så snart hun er gammel nok.
Sara greier å komme seg til Ålesund, hvor hun snart blir gift med en fisker. Men som mange fiskerkoner blir hun etter få år enke, og ble sittende alene igjen med flere små barn. Hun bestemte seg da for å ta utdannelse som jordmor, plasserte barna hos slekninger, og reiste til hovedstaden for å ta utdannelse. Senere kom hun hjem som utdannet jordmor, samlet barneflokken, og forsørget seg selv. Det uheldige var at hun senere giftet seg med en lærer, fikk flere barn, og ble nektet å gå ut i yrkeslivet igjen av sin mann. Boka skildrer kvinners kår, slit og klasseskille på en flott måte.

Den andre boka "Brostein" skildrer livet til jordmorens datter, som også heter Sara. Hun blir gift med en handelsmann og flytter med ham til Trondheim. Her slår de seg opp som handelsfolk, men som mange andre på den tiden rammes de av konkurser og fallit. Men med mye slit greier de etterhvert i jobbe seg oppover igjen. Vi får en innlevende beskrivelse av hvordan både livet som fattigfolk, og livet i overklassen i trønderhovedstaden artet seg på attenhundretallet.

For de som liker bøker med litt historie er disse virkelig å anbefale.

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails